lørdag den 7. juli 2007

4. dag – Beijing torsdag den 5. juli 2007







Planen var at tage i parken ”Temple of Heaven” her til morgen og opleve, hvordan kineserne starter dagen, men vi var åbenbart alle så trætte efter at have besteget muren, så vi slukkede vækkeuret og sov længe. Faktisk sov børnene til kl. 11.00 (hvilket aldrig er set før!), og da vi vækkede dem, bad de sågar om at få lov til at sove længere.

Så dagen startede langsomt, men da alle var klar, tog vi en taxa til parken og fandt lidt morgenmad at tage med derhen. Dette var dog ikke helt nemt, da butikkerne ikke altid ligger inde med det, som vi godt kunne tænke os – så en sund og næringsrig morgenmad som coca-cola (til de kinesiske bakterier), chips (så vi får salt – her er brændende hedt) og lidt brød (ingen smør, ost eller marmelade findes ganske enkelt ikke her!). Mens vi nød vores morgenmad på bænken i skyggen, kunne vi iagttage en ældre dame som udøvede en form for kampsport samt noget sabeldans. Det var tydeligt, at hun nød at blive betragtet. Vi snakkede lidt om, at hvis mormor (de var nemlig samme alder) ville stille sig op i Englandsparken og dyrke denne form for sport, ville man nok tro, at hun var gået hen og blevet gal. Det er til gengæld ikke spor unormalt at se diverse gymnastiske øvelser i parker men også på gader og stræder. Da vi tog hjem fra den australske restaurant i går aftes, fandt vi et helt lille torv fyldt af meget rankryggede unge som ældre dansepar, som dansede paso double og vals til en ghettoblasters musik i hjørnet. Sjovt... Det som var særligt bemærkelsesværdigt var dog, at de ikke smilede men virkede meget alvorlige omkring dansen. Ellers på aftensturen hjem i dag hvor en ældre kvinde og hendes datter hen over bænken dyrker lidt forskellige strækøvelser – kl. 22.00 om aftenen. Kineserne er bemærkelsesværdige slanke, der er langt imellem folk, som vejer for meget. Men de knokler også – langs vejkanten graves der huller til nye rør og kabler, det foregår ikke med en rendegraver men 4-5 mand står og graver i jorden – og det gør de stadig kl. 20.00. Magre ser de ud – børnene og jeg snakker meget om, at det er et noget anderledes liv end i Danmark. På vores vej gennem de gamle hutonger i dag oplever vi, hvordan de lever i ganske primitive huse, som hverken har toilet eller vand indlagt. Derimod er der langs vejen opført et par fælles toilet/baderum, som benyttes af alle vejens beboere. De er i hvert fald ikke i tvivl om, at de er glade for at være født i Danmark – og at de sætter stor pris på det, som de har derhjemme.

Man mener, at cirka 40% af Beijings hutonger bliver jævnet med jorden nu pga. statens ønske om at bygge nyt til De Olympiske Lege i 2008. Alt står i Olympiadens tegn. Det er ærgerligt, at man ikke forstår at bevare deres kulturarv men snarere ønsker at klaske nyt og uinteressant byggeri op allevegne. Hutongerne er lever naturligvis ikke op til de moderne kineseres krav til et velfungerende dagligliv, men i stedet for at renovere dem beslutter man så at køre en bulldozer igennem hele områder med hutonger. I kejsertiden opkaldte man hutongerne efter beboerne i gaderne. Eksempelvis var der en gade, som var opkaldt efter ammerne, som boede her, og som ammede kejserfamiliens børn. Sådan er det naturligvis ikke længere, men det ser ud til at med OL og det mere kommercielle Beijing på vej, at hutongerne måske er på vej til at blive historie.

En anden antropologisk observation vi har gjort os er, at på trods af brændende hede og skyhøje temperaturer, så går kineserne rundt og ser ganske usvedige ud. Ikke en eneste svedperle er at spore, mens vi vikingerne sveder det bedste vi kan.

Ellers har vi shoppet i dag. Vi har været på marked, som var indendørs, hvilket vil sige air-condition og dejlig køligt. Vi har købt mange gode kinesiske sager, bl.a. 2 flotte drager, som vi skal sende hjem til 2 søde små drenge i Danmark – vi siger ikke hvem....

Ingen kommentarer: